Cukrzyca – choroba cywilizacyjna

Otyłość nazywana jest już choroba cywilizacyjną. Nadprodukcja żywności oraz niski koszt jej wyprodukowania zwiększyły konsumpcję na całym świecie. Stałe obniżanie jakości produktów stosowanych w celu zmniejszania kosztów produkcji prowadzi do wielu chorób w tym do najgroźniejszej: cukrzycy.

Przyczyny cukrzycy, odżywianie, tryb życia, czynniki niezależne

Najczęściej występujący typ cukrzycy to typ II. Ze względu na przyczynę i przebieg choroby można wyróżnić kilka typów cukrzycy: cukrzyca typu I, cukrzyca typu II, cukrzyca ciężarnych, cukrzyca wtórna. Najpopularniejszy II typ cukrzycy dawniej nazywanej insulinoniezależną występuje u 80% cukrzyków. Chorzy są mało wrażliwi na działanie insuliny, co jest nazywane insulinoopornością. Przyczyną tego typu cukrzycy mogą być uwarunkowania genetyczne, otyłość typu brzusznego, a przede wszystkim mała aktywność fizyczna, która towarzyszy najczęściej pracownikom biurowym. Wiele chorób i niektóre leki mogą przyczyniać się do powstawania hiperglikemii.

Cukrzyca wtórna

Cukrzyca wtórna jest też nazywana cukrzycą typu III. Do cukrzycy wtórnej możemy zaliczyć kilka typów schorzeń, zaburzeń lub chorób:

  • cukrzyca noworodkowa

  • cukrzyca wywołana przez zakażenia

  • autoimmunologiczna postać cukrzycy

  • choroby wewnątrzwydzielniczej części trzustki

  • cukrzyca wywołana przez leki lub inne substancje chemiczne

  • nieprawidłowe działanie insuliny uwarunkowane genetycznie

  • zaburzenia działania komórek typu beta uwarunkowane genetycznie

  • endokrynopatie (np. choroba Cushinga, nadczynność tarczycy, somatostatinoma)

Epidemia otyłości w XXI wieku

Wg danych szacunkowo mówi się, że ok 50-60% Europejczyków ma nadmierną masę ciała. Tendencja zwiększania masy coraz częściej dotyczy nie tylko dorosłych, ale również młodzieży i dzieci. Na całym świecie otyłość dotyczy ok. 20% populacji, dlatego mówi się o niej, jako o chorobie cywilizacyjnej.
W krajach rozwiniętych jedynie 30-35% ludności ma prawidłową masę ciała. Wg danych WHO w 2005 roku problem nadwagi dotyczył ok 1,6 mld dorosłych osób. Otyłość zaczęła coraz częściej występować nawet w państwach afrykańskich. W ciągu ostatnich 20 lat liczba osób z nadwagą wzrosła 3-krotnie. Ciekawostką jest również to, że Iran w 1998r. został wskazany przez WHO, jako jeden z 7 krajów o najwyższym odsetku dzieci z otyłością. Jednak krajem, w którym najczęściej występuje otyłość wśród dorosłych oraz dzieci i młodzieży są Stany Zjednoczone, gdzie ponad 300 000 zgonów rocznie jest skutkiem otyłości lub nadwagi. Więcej niż 1 mln zgonów rocznie występuje na skutek otyłości w Regionie Europejskim (wg Światowej Organizacji Zdrowia). Otyłość powoduje przede wszystkim skrócenie długości życia, problemy z układem kostnym, niedokrwienie serca, nadciśnienie i cukrzycę. Osoby ze wskaźnikiem BMI 25-30 powinny unikać dalszego przybierania na wadze, aby zredukować czynniki ryzyka. Otyłość możemy podzielić na 3 stopnie:

  • otyłość I stopnia – BMI 25-29,9

  • otyłość II stopnia – BMI 30-39,9

  • otyłość III stopnia – BMI powyżej 40

Otyłość i cukrzyca stały się niepodważalnymi problemami ludzkości na skalę globalną. Najpoważniejszym tego skutkiem jest zwiększenie umieralności oraz zachorowań na inne choroby.

Newsletter

Subskrybuj nasz newsletter.