Wiele osób nie wie dokładnie w jaki sposób powinno się wstrzykiwać insulinę. Jakie igły insulinowe będą najlepsze dla danej osoby? Jaki wybrać pen? Które miejsca podawania insuliny są najodpowiedniejsze? Wiele pytań nasuwa się zarówno osobom, które dopiero zaczynają, jak i tym, które z penami do insuliny mają do czynienia od dłuższego czasu. Właściwa technika podawania hormonu zmniejsza ryzyko występowania hipoglikemii i hiperglikemii oraz eliminuje niepożądane powikłania i nadmierne wkłucia.
Bardziej szczegółowe informacje na temat podawania insuliny penem, przedstawione są na filmie "Jak podawać insulinę za pomocą pena?"
Peny do insuliny – wybór i użytkowanie
Pen insulinowy (nazywany również wstrzykiwaczem insuliny) jest obecnie najpopularniejszym urządzeniem do podawania tego hormonu. Zazwyczaj jest wielokrotnego użytku, w przeciwieństwie do jednorazowej igły do insuliny, chociaż istnieją również peny jednorazowe. Igły do nich występują w wielu rozmiarach. Dobranie właściwej długości zależy od wieku osoby i grubości tkanki tłuszczowej, jednak wiodącym zaleceniem jest stosowanie krótszych wariantów np. o długości 5 mm lub 8 mm. Na rynku dostępne są również igły insulinowe o długości 10 mm i inne, jednak zwiększają one ryzyko niepoprawnego wkłucia w tkankę mięśniową zamiast w tkankę tłuszczową. Co spowodować może zbyt szybkie wchłanianie się insuliny. Wybór pena również ma znaczenie chociażby ze względu na dzieci, które cierpią na cukrzycę. Kolorowe peny ze schowaną igłą nie przypominają nielubianej strzykawki i mogą być chętniej stosowane przez dzieci i młodzież w każdym wieku.
Jak dobrać właściwej długości igły do insuliny?
Przy poprawnym wstrzyknięciu od koloru pena bardziej znaczące są jednak długości w jakich oferowane są igły insulinowe, którymi będziemy dokonywać wkłucia. Krótka – o długości 5 mm, może okazać się najlepszym wyborem, ponieważ znacząco zmniejsza ryzyko przebicia się przez warstwę tkanki tłuszczowej do mięśnia, dzięki czemu hormon zostanie podany poprawnie i będzie wchłaniał się w odpowiednim tempie. Wstrzyknięcie insuliny w mięsień może spowodować hipoglikemię czyli niedocukrzenie przez zbyt szybką absorpcję insuliny.
Jak podawać insulinę?
Prawidłowa technika wstrzykiwania insuliny z wykorzystaniem właściwej igły do insuliny zapewnia odpowiednie wchłanianie się hormonu i ogranicza ryzyko wystąpienia hipoglikemii lub hiperglikemii. Zgodnie z przeznaczeniem insulina ma być absorbowana w przewidywalny sposób z podskórnej warstwy tłuszczu. Wstrzykiwanie insuliny do tej warstwy pomaga pacjentom w osiągnięciu docelowych stężeń glukozy i zmniejszeniu ryzyka nieoczekiwanego wzrostu lub spadku jej stężenia we krwi. Poza odpowiednim wstrzyknięciem w celu utrzymania właściwego poziomu cukru we krwi, powinniśmy również pamiętać o pozostałych czynnikach, które mają na to wpływ czyli np. aktywność fizyczna, odpowiednia dieta i właściwie dobrana insulina.
Insulina powinna być wstrzykiwana dokładnie tuż pod skórą. Grubość podskórnej warstwy tłuszczu może się różnić w poszczególnych strefach wstrzyknięć, co utrudnia określenie, czy iniekcja jest wykonywana do warstwy tłuszczu czy mięśni. Wkłucie powinno być wykonane pod kątem 90 stopni w odniesieniu do płaszczyzny skóry w miejscu iniekcji.
Autor: Paulina Kowalczyk
Bibliografia:
- Frid A., Kreugel G., Grassi G., Halimi S., Hicks D., Hirsch L., Smith M., Wellhoener R., Bode B., Hirsch I., Kalra S., Ji L., Strauss K., Nowa zalecenia dotyczące podawania insuliny, Polska Federacja Edukacji w Diabetologii, 2016, [online] http://www.pfed.org.pl/uploads/1/9/9/8/19983953/new_insulin_delivery_recommendations_pol.pdf
- Koblik T., Iniekcje insuliny – aspekty techniczne, „Przewodnik Lekarza”, 2004, nr. 7, s. 54-57.